Какво е филтър-дехидратор на климатика?

Климатичната система на автомобила е оборудвана с дехидратор (изпарител). Дехидраторът отсранява влагата от климатичната система, която може да довреди компресора на климатика и разширителния клапан. Минералното масло, съдържащо се в работното вещество има хигроскопични свойства, т.е. то абсорбира влагата. Дехидраторът трябва да се смени, в случай, че работата на климатичната система се наруши.

Как се сменя дехидратора на климатика?

Корпуса на дехидратора има стъкло, чрез което можете да видите индикатор за нивото на износване. Ако е напълно запушен, филтъра спира правилното функциониране на климатика и дори може да доведе до повреда на компресора на климатика и други компоненти на системата. Той трябва да се сменя на всеки 2 или 3 години, за да се гарантира, че е в добро състояние и предпазва климатичната система на автмобила Ви. Смяната на филтъра-дехидратор изисква отстраняване на работното вещество от климатичната система, отвиване на филтъра-дехидратор заедно с корпуса му и поставяне на нов филтър на мястото му. След това системата се проверява за течове и се пълни отново с работно вещесто, често същото, което е било източено по-рано.

Какво друго да имате предвид?

Филтъра-дехидратор трябва да се смени в специализиран сервиз, оборудван с подходящите инструменти за климатична система. Смяната на филтъра-дехидратор също е идеална възможност за проверка нивото на работното вещество и на маслото на компресора, както и за почистване на въздуховодите и за смяна на филтъра на купето. По този начин можете да сте сигурни, че климатичната система работи правилно и ще продължи да го прави, когато имате нужда от нея.