Спирачните тръбички са основен компонент на спирачната система, чрез който спирачната течност достига до всяко колело, под високо налягане, като го свръзва със спирачната помпа. Най-честата причина за повреда е корозията, а не механични повреди. Когато тръбичките са корозирали, изтича спирана течност, което води до отказ на спирачките, често за част от секундата. Поради тази причина е важно да проверявате редовно изправността на спирачната система.

Къде са разположени спирачните тръбички?

Спирачните тръбички се намират под автомобила и свързват спирачната помпа, разположена до двигателя на автомобила, към спирачките на всяко колело. Разположението им ги прави уязвими от корозия. Ако са корозирали, те могат да подложат на риск Вашата безопастност, тъй като тяхната роля е да прехвърлят виоко налягане от спирачната помпа към спирачните апарати и в случай на спукване, спирачната течност може да изтече и спирачките да откажат.

Как се сменят метални спирачни тръбички? **

Подмяната на метална спирачна тръбичка изисква отвиване на двата края на тръбичката с помощта на специален инструмент. В зависимост от местоположението, смяната може да изисква демонтиране, както на колелото, така и на елементи на окачването или кори, разположени под колата. Възможно е да се използват готови тръбички или универсални, продавани на метър, при условие, че имат правилната форма и накрайници. След смяната на тръбичките е необходимо да се обезвъздуши системата и да се извърши проверка на системата, дали работи правилно.

Какво да имате предвид **

Тъй като голяма част от спирачната течност се намира вътре в металните тръбички, тя трябва да се източи, преди да се развият тръбичките. Това е идеалният момент за подмяна на цялата спирачна течност. Също така, трябва да имате предвид, че тъй като спирачните тръбички са отговорни за Вашата безопасност, тяхното състояние се проверява по време на всеки задължителен технически преглед.