Какво е стабилизиращата щанга?

Стабилизираща щанга е въртелив, гъвкав компонент, който свързва частите на окачването на дясното и лявото колело на една и съща ос на автомобила. Тя предава наклона на окачването от едната към другата страна, докато завива. По този начин тя не позволява на купето да се накланя твърде много и осигурява по-добро сцепление на колелата от външната страна.

Как е свързана стабилизиращата щанга?

Стабилизиращата щанга е свързана с носачите или амортисьорите чрез биалети, оборудвани с шарнирни болтове и гумени тампони. Биалетите са единствените, които предават силите генерирани по време на обръщане от едната на другата страна.

Кога трябва да се сменят биалетите?

Биалетите често са повредени в резултат на шофиране по неравности. Ако са повредени ще чувате тихо притопване по време на шофиране. При този случай биалетите трябва да се сменят. Препоръчително е и двете да бъдат сменени по едно и също време, ако едната се е разбила, няй-вероятно и другата скоро ще се разбие.

Как се сменят биалетите?

Смяната на биалетите изисква повдигане на автомобила, демонтиране на гумата и откачане на биалетата от носача ( или амортисьора ) и от стабилизиращата щанга. Мното често болтовете, чрез които е монтирана са корозирали и трябва да бъдат срязани, за да се демонтират. Новите биалети се монтират в обратен ред . След смяна на биалетите се препоръчва реглаж.