Амортисьорите са изложени на най-големи натоварвания от всички останали компоненти на автомобила. Те осигуряват сцеплението на колелата. Също така играят най-важната роля, да притискат колелата при движение по неравности и не позволяват на гумите да губят сцепление. Амортисьорите започват да губят свойствата си след 60 000 – 80 000 километра, в зависимост от стила на каране.

Амортисьорът е важен компонент, който гарантира сцеплените на колелото с повърхността. Той ограничава движението на окачването при движение по неравен път и предпазва колелата от подскачане и загуба на сцепление. Както и много други части на автомобила, амортисьорът се износва и трябва да се смени.

Как се сменя амортисьор Макферсон?

В зависимост от автомобила, може амортисьорът да е заедно с пружина. При този случай, амортисьора се нарича “Макферсон”. Смяната на амортисьор изисква повдигане на автомобила, демонтиране на колелото, откачане на амортисьора от към шенкела и отвиване на горната част на Макферсона. След това, опората се демонтира и разглабя. Пружината се стяга с помощта на скоба, за да се улесни демонтитането му. Горния тампон се демонтира заедно сподложката и лагера, който позволява на предните колела да се завъртат. Новият амортисьор се оборудва с нова пружина, лагер и тампон. След като се освободи пружината, макферсона е монтиран обратно на мястото си.

Какво да имате предвид?

Новият амортисьор трябва да се оборудва и с нов буферен тампон и прахозащитен маншон ( буфер и прашник ). Добра идея е също да смените тампон и лагера на макферсона, за да избегне повреда и повторно демонтиране на макферсона. След смяната на амортисьора трябва да проверите реглажа на колелата, за да се уверите, че колата ви работи правилно и да предотвратите бързото износване на гумите.